perjantai 13. maaliskuuta 2020

Teema 4: Miten hyvä itsetunto heijastuu motivaatioon?


Teemoina itsetunto sekä motivaatio tuntuvat olevan erittäin laajoja, ja asiaa niistä löytyy valtavasti. Mutta mitä silloin tarkoitetaan, kun mietitään itsetunnon vaikutuksia motivaatioon?

Mitä on itsetunto?
Lyhyesti ja ytimekkäästi itsetunto on omanarvontuntoa. Eli yksilön arvio ja käsitys itsestä. Piirteenä se ei ole periytyvä, vaan koko elämän läpi kehittyvä. Itsetunto on myös ominaisuus, jota voi tietoisesti vahvistaa. Psykologi Liisa Keltikangas-Järvinen määrittää itsetunnon seuraavasti: ihmisen kyky luottaa itseensä, pitää itsestään ja arvostaa itseään havaitsemistaan heikkouksista huolimatta.



Entäpä mitä motivaatio on?
Motivaatio on motiivien synnyttämä tila. Terveysverkko.fi kertoo ihmisen motiiveiksi tarpeet, halut, vietit, palkkiot sekä rangaistukset. Tämän lisäksi motiivit voivat olla tiedostamattomia tai tiedostettuja. Pähkinänkuoressa motivaatio on tila, johon motiivit ohjaavat, ja joka määrittelee yksilön mielenkiinnon suuntauksia sekä suoriutumisen vireyttä.
Olemassa on sekä ulkoista-, että sisäistä motivaatiota:


Miten itsetunto heijastuu motivaatioon?
Hyvä itsetunto heijastuu positiivisesti yksilön jokaiseen elämän osa-alueeseen. Myönteinen asenne ja itsensä hyväksyminen taas vaikuttavat positiivisesti motivaatiokehitykseen. Sisäisiä motivaationlähteitä on helpompi löytää, kun osaa arvostaa itseään. Positiivinen motivaatiokehitys taas pohjustaa mahdolliseen lopputulokseen pääsemistä. Hyvä itsetunto siis kuvastaa motivaation eri tasokehitystä, ja näin ollen yksilön taitoa ja rohkeutta vastaanottaa sekä suoriutua tehtävistään.

***
Itse olen ainakin elämässäni huomannut itsetunto-motivaatio yhteyden, mitenkä muut, millaisia kokemuksia teillä on?
***


Lähteet:
https://www-emerald-com.ezproxy.haaga-helia.fi/insight/content/doi/10.1108/JMD-11-2012-0147/full/html
https://mieli.fi/fi/mielenterveys/itsetuntemus/motivaatio-saa-liikkeelle
https://www.terveysverkko.fi/tietopankki/terveysliikunta/motivaatio/#Mita_motivaatio_on_ja_mista_se_syntyy
http://w3.verkkouutiset.fi/arkisto/Arkisto_2000/15.syyskuu/itse3700.htm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti