perjantai 13. maaliskuuta 2020

Teema 5: Osallistavien menetelmien hyödyntäminen


Osallistavat menetelmät, mitä ne ovat?
Jokainen meistä on varmasti joutunut jossain kohtaa elämäänsä osallistavien menetelmien ”kohteeksi” tai jopa itse hyödyntänyt niitä. Joku varmasti muistaa tutustumisleikit kouluvuoden alussa tai aivoriihen tiimipalaverissa. Nämä ovat esimerkkejä osallistavista menetelmistä.

Osallistavia menetelmiä voidaan soveltaa laajasti eri ryhmä- ja yhteisötoimintaan, eri menetelmätapoja on useita, ja avoimella mielellä tekemällä voidaan löytää kaikille toimivin tapa. Toiminnan ydin ajatus on kuitenkin aina saada jokainen halukas vaikuttamaan: käytännön tekniikoilla tai harjoituksilla pyritään helpottamaan henkilöiden osallistumisen kynnystä. Työskentelevän ryhmän tai yksilön energiatasoja pyritään nostamaan ja saamaan heidät mukaan tekemisen kautta.

Tarpeellinen piirre osallistavassa toiminnassa on myös harjoituksien purkaminen. Opettivatko harjoitukset jotain, miltä niiden tekeminen tuntui, mikä toimi tai ei toiminut? Avoimuuden ja luottamuksellisuuden saavuttaminen on tärkeä osa harjoituksia.

Kansan SivistystyönLiitto KSL ry on jakanut toiminnan karkeasti muutamaan eri vaiheeseen:
1)    Aloitus ja suunnittelu
2)    Toiminta ja arviointi
3)    Jatkotoiminnan suunnittelu



Mikä on ohjaajan rooli harjoituksissa?
Ohjaajan tärkein prioriteetti tulisi olla harjoituksiin jokaisen mukaan saaminen, kaikkien on tunnettava olonsa huomioiduksi sekä roolinsa tärkeäksi. Kuten myös coach coachingissa, ohjaaja ei tässäkään anna valmiita vastauksia tai opeta, hän ohjaa sekä opastaa.

KSL ry:n pitämässä Uusi Ote-ohjaaja koulutuksessa ohjaajaan rooleiksi nousi seuraavia piirteitä:
-      ohjaaja ei anna valmiita ratkaisuja
-      ohjaus on keskustelevaa ja kuuntelevaa dialogia
-      ohjaaja on enemmän rinnalla kuin yläpuolella
-      hän on toiminnan koordinaattori
-      tuki, mutta ei asiantuntija
-      ammattitaitoinen
-      itsensä tunteva ja osaava
-      oppimaan ohjaaja
-      vuorovaikutustaitoinen
-      hän luo perustaa
-      arvostaa eri mielipiteitä
-      hankkii verkostoja
-      antaa eväitä osallistujille
-      omaa näkemyksen toiminnasta

Omat ajatukseni osallistavista menetelmistä
En tiedä teistä, mutta minä olen ainakin aina nauttinut alussa mainitsemistani tutustumisleikeistä tai tiimien aivoriihistä. On huippua päästä tutustumaan toisiin ihmisiin leikkien ja jopa huumorin kautta, kynnys luoda uusia sosiaalisia suhteita laskee. Ja kukapa ei arvostaisi moninäkökulmaisia mielipiteitä ja ajatuksia, niiden avulla voi syntyä aivan huikeita ideoita.

***
Millaisia kokemuksia teillä on osallistavista menetelmistä?
***

Lähteet:
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/100489/Hymy%20on%20onni%20-%20Osallistavat%20tyomenetelmat%20ja%20-valineet%20nuorten%20ryhmatoiminnoissa.pdf?sequence=1&isAllowed=y
http://www.ksl.fi/images/osallistavatmenetelmat.pdf

Teema 4: Miten hyvä itsetunto heijastuu motivaatioon?


Teemoina itsetunto sekä motivaatio tuntuvat olevan erittäin laajoja, ja asiaa niistä löytyy valtavasti. Mutta mitä silloin tarkoitetaan, kun mietitään itsetunnon vaikutuksia motivaatioon?

Mitä on itsetunto?
Lyhyesti ja ytimekkäästi itsetunto on omanarvontuntoa. Eli yksilön arvio ja käsitys itsestä. Piirteenä se ei ole periytyvä, vaan koko elämän läpi kehittyvä. Itsetunto on myös ominaisuus, jota voi tietoisesti vahvistaa. Psykologi Liisa Keltikangas-Järvinen määrittää itsetunnon seuraavasti: ihmisen kyky luottaa itseensä, pitää itsestään ja arvostaa itseään havaitsemistaan heikkouksista huolimatta.



Entäpä mitä motivaatio on?
Motivaatio on motiivien synnyttämä tila. Terveysverkko.fi kertoo ihmisen motiiveiksi tarpeet, halut, vietit, palkkiot sekä rangaistukset. Tämän lisäksi motiivit voivat olla tiedostamattomia tai tiedostettuja. Pähkinänkuoressa motivaatio on tila, johon motiivit ohjaavat, ja joka määrittelee yksilön mielenkiinnon suuntauksia sekä suoriutumisen vireyttä.
Olemassa on sekä ulkoista-, että sisäistä motivaatiota:


Miten itsetunto heijastuu motivaatioon?
Hyvä itsetunto heijastuu positiivisesti yksilön jokaiseen elämän osa-alueeseen. Myönteinen asenne ja itsensä hyväksyminen taas vaikuttavat positiivisesti motivaatiokehitykseen. Sisäisiä motivaationlähteitä on helpompi löytää, kun osaa arvostaa itseään. Positiivinen motivaatiokehitys taas pohjustaa mahdolliseen lopputulokseen pääsemistä. Hyvä itsetunto siis kuvastaa motivaation eri tasokehitystä, ja näin ollen yksilön taitoa ja rohkeutta vastaanottaa sekä suoriutua tehtävistään.

***
Itse olen ainakin elämässäni huomannut itsetunto-motivaatio yhteyden, mitenkä muut, millaisia kokemuksia teillä on?
***


Lähteet:
https://www-emerald-com.ezproxy.haaga-helia.fi/insight/content/doi/10.1108/JMD-11-2012-0147/full/html
https://mieli.fi/fi/mielenterveys/itsetuntemus/motivaatio-saa-liikkeelle
https://www.terveysverkko.fi/tietopankki/terveysliikunta/motivaatio/#Mita_motivaatio_on_ja_mista_se_syntyy
http://w3.verkkouutiset.fi/arkisto/Arkisto_2000/15.syyskuu/itse3700.htm

Teema 3: Suunnitelmallisella toiminnalla kohti tuloksia

Tavoitteellisen toiminnan perusteet
Tavoitteellinen toiminta – pelkistettynä näen sen osana itsensä johtamista, tavoitteiden selkeyttämistä sekä suunnitelmallista tavoitteita kohti etenemistä. Tavoitteellinen toiminta voi olla yksilökohtaista, organisaatiokohtaista tai jopa yhteiskunnallista. Lähtökohtaisesti toiminta alkaa kuitenkin aina yksilöstä - olivat tavoitteet sitten organisaation, yhteiskunnan tai yksilön omia.
Jotta toiminta olisi tavoitteellista pitää tavoitetta kohti etenemiseen olla olemassa strategia. Yhdistystieto avaa strategian eri vaiheita seuraavasti:

  1. Määritetyt tavoitteet
  2. Tavoitetila eli visio
  3. Toiminta-ajatus eli missio

Jotta strategia voidaan laatia onnistumaan, tarvitaan myös arvioita niin toimintaympäristöstä, että sisäisestä tilasta nyt ja tulevaisuudessa.
Strategian lisäksi tärkeä raaka-aine tavoitteellisessa toiminnassa on tekijän/tekijöiden sitouttaminen. Oli toiminta sitten yksilö-, organisaatio- tai yhteisökohtaista on sen tekijän uskottava ja luotettava toimintaan, sekä sitouduttava toimimaan sen mukaisesti.


Toimivaksi todetut vinkit ajanhallintaan sekä tavoitteelliseen toimintaan
Jos lähden miettimään omaa toimintaani, on minulla aika hyvin aina selkeä tavoite sekä toimintani omasta kokemuksestani etenee määrätietoisesti sitä kohti. Ehkä ajankäytön kanssa voisin petrata enemmän: minulla on tapana jättää hommia melko viimetippaan. Mutten usko olevani ainoa, kuinka moni myöntää jättävänsä koulupalautukset aina viimeiseen iltaan?
Minun vinkkini ajanhallintaan sekä tavoitteelliseen toimintaan olisivat seuraavat:


***
Ja viimeisenä, muttei vähäisimpänä: kannattaa aikataulutuksessa suunnitella hyvin aikaa tehtävien tekoon. Kokemuksesta voin sanoa, että välillä tuntuu kivalta palauttaa raportteja jo ennen deadline päivää! 😁
***

Lähteet:
https://ajattelunammattilainen.fi/tag/tavoitteellisuus/